Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност по целия свят, а България

...
Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност по целия свят, а България
Коментари Харесай

България е първа в света и по жертви на инсулти

Мозъчно-съдовите болести са водеща причина за смъртност по целия свят, а България е на първо място и в тази черна статистика. У нас всяка година се записват към 82 398 случая с мозъчносъдови болести, като 35 311 случая са с инсулт, а за 7175 заболели мозъчният удар се оказва гибелен.  Тези данни бяха коментирани през днешния ден по БНР във връзка със международния ден за битка с подлата болест.

Пациентите, които оцеляват,  в множеството случаи имат съществени провали, като при 10% следствията са тежки и изискват спомагателни медицински грижи и помощ от фамилията, околните и обществото. От претърпелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушавания, които при половината от хората остават задълго или вечно. Инсултите са втората по периодичност причина за развиване на деменция, най-честата причина за епилепсия в преклонна възраст и доста честа причина за меланхолия, изясни пред БНР доцент Росен Калпачки, шеф на неврологичното поделение в болница " Света Анна ". Той уточни, че България е скръбен рекордьор към този момент две десетилетия.  В света няма страна, в която заболеваемостта и смъртността от инсулт да е по-голяма,  безапелационен е неврологът. И разясни, че аргументите за товаа са сложни -  възможно е да има и генетична предразположеност на популацията, само че най-лошото е, че сме много немарливи във връзка с метода на живот и предварителната защита. 

 

Неврологът изясни, че първите признаци на мозъчен кръвоизлив са ненадейно деформиране на лицето, загуба на мощ в лявата или дясната ръка и усложнен диалект. Обикновено хората не схващат какво се им случва или не могат да реагират, а бързата лекарска интервенция е от огромно значение. При подозрения за мозъчен удар пациентът незабавно би трябвало да бъде заведен в болнично заведение - лекуването е дейно, в случай че стартира в първите 4 часа, а всяко забавяне утежнява прогнозата.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР